L O A D I N G
blog banner

Makelaar Hengelo

Een huis kopen of verkopen doe je één, twee of misschien drie keer in je leven. De kans dat je een ‘vaste’ makelaar hebt die je door en door kent, is nihil. Je zult dus op andere manieren moeten achterhalen met welke makelaar je het beste in zee kan gaan.

De Vereniging Eigen Huis adviseert om te kiezen voor leden van de Nederlandse Verenging van Makelaars (NVM), Vereniging Bemiddeling Onroerend (VBO) goed of VastgoedPro.

Daar zit wel wat in. Niet omdat makelaars die zijn aangesloten bij bijvoorbeeld de NVM per definitie beter zijn. De belangrijkste reden is dat de verenigingen een geschillencommissie hebben, zodat je bij een conflict met een makelaar ergens terecht kunt. Overigens is de overgrote meerderheid van de makelaars bij een van de drie bovengenoemde verenigingen aangesloten.

Vragenrondje onder oud-klanten

De volgende stap is het controleren van het trackrecord van makelaar. Het meest praktisch is met mensen te praten die eerder met een makelaar hebben gewerkt. Wat waren hun ervaringen, waren ze tevreden over de bedongen prijs, enzovoorts.
Bij verkoop van je woning is het daarna zaak om eens zelf te kijken wat gelijkwaardige woningen de laatste tijd hebben opgebracht. Die prijzen kun je voor een paar euro per postcode of per woning opvragen bij Het Kadaster.

Je makelaar heeft die informatie natuurlijk ook paraat, maar het kan geen kwaad om zelf al een idee te hebben van wat een realistische prijs is, voordat je de vraagprijs met je makelaar vaststelt. Veel huizenbezitters zitten nog met prijzen uit 2008 in een hoofd toen de prijzen twintig procent hoger lagen.

Bedenk overigens goed dat een makelaar in negen van de tien gevallen meer belang heeft bij het snel verkopen van een huis, dan bij het tot stand brengen van een zo hoog mogelijke prijs.

Hij of zij krijgt immers meestal een percentage van de verkoopprijs. Dan lijkt het misschien gunstig om die prijs zo hoog mogelijk te laten uitvallen, maar het verschil tussen 1,5 procent courtage op 200 duizend en 1,5 procent op 210 duizend euro is slechts honderdvijftig euro. Waarom zou hij voor die paar tientjes je woning langer te koop laten staan?

Steven Levitt en Stephen Dubner, de auteurs van het boek Freakonomics, toonden aan dat makelaars in Amerika hun eigen huis langer te koop hadden staan dan het huis van hun klanten en uiteindelijk een hogere prijs realiseerden.

Makelaar Hengelo